NetBeans IDE de dist klasörü altın da ki '.jar' uzantılı uygulamamı çalıştırdığımda,veritabanı bağlantım da sorun olmuyor,sorunsuz çalışıyor fakat onu '.exe' veya '.jar' olarak oluşturuduğumda veya kopyaladığımda program çalışıyor fakat yönetci paneli ve diğer bölümlerde veritabanı bağlantım olduğundan oraya gelince "java.lang.classnotfoundexception com.mysql.jdbc.driver" hatası alıyorum .Dediğim gibi dist klasörünün altındayken sorun vermiyor sadece onu kopyalayıp kullanmak istediğimde bu hatayı alıyorum.Nasıl çözebilirim bu sorunu ?

soruldu: 19 Şub '13, 10:30

Amadeus's gravatar image

Amadeus
357121721
cevap kabul oranı: 31%

değiştirildi: 19 Şub '13, 10:37

%C3%B6zcanacar's gravatar image

özcanacar ♦♦
17.2k59183183


NetBeans IDE Database için kullandığınız jdbc client jar kütüphanesini executable(çalıştırılabilir) jar içine eklemiyor. Bu tür iş için Eclipse IDE'yi kullanmakta fayda var. Eclipse içindne export ettiğinizde tümleşik şekilde kütüphaneleride jar'ın içine koyarak size veriyor.

permanent link

cevaplandı: 19 Şub '13, 10:36

Turgay%20Can's gravatar image

Turgay Can
8.4k63799
cevap kabul oranı: 18%

değiştirildi: 19 Şub '13, 10:36

Hocam çözümü söylediğinizden beri araştırıyorum Eclipse IDE'ye NetBeans'de ki projemi taşımayı,fakat pek cevap bulamadım.Baştan yazmak zorunda kalmayacağım herhalde.Peki,bu işlemi nasıl yapabilirim ? Tabi yapılabiliniyorsa.

(19 Şub '13, 13:11) Amadeus Amadeus's gravatar image

Çok büyük bir proje değilse bir proje oluştuurp java sınıflarını taşman yeterli olacaktır. Birde proje klasörünün içine lib diye bir klasör yaratıp, içinede jdbc kütüphaneni koyup, projeye referans ettirmen yeterli olacaktır. Eclipse içinde referans için proje üzerinde sağ tuş yağıp açılan menüden, properties sekmesini seçip, açılan pencerede Java Vuild Path'i seçiniz. Tab menüden Liraries'i seçip orada Add Jar ile kütüphanenizi ekleyiniz.

(19 Şub '13, 15:13) Turgay Can Turgay%20Can's gravatar image

Tamam,yardımınız için çok teşekkür ederim.

(19 Şub '13, 15:32) Amadeus Amadeus's gravatar image

Netbeans IDE icinde "Build Main Project" yaptiginizda proje derlenip projeAdi.jar seklinde calistirilabilir jar(runnable jar) olusturulur(Projeniz main class'a sahip olmali!). Jar dosyasinin yaninda lib klasoru icinde projenizde kullandiginiz harici jar dosyalari bulunur. Projenizi baska bir pc'de calistirmak icin proje klasorunde dist/Proje.jar, ve dist/lib klasoru icerigini de almaniz gerekir.

Eger exe veya setup olusturuyorsaniz, proje.jar'in oldugu yere lib klasorunu de almalisiniz! Bu sekilde exe veya setup kurulumu hatasiz calisir.

Kullandiginiz butun lib klasoru icindeki jar dosyalarini proje.jar ile birlestirmenizi tavsiye etmem, projeniz buyudukce proje.jar dosyaniz >10MB 'i gecebilir ki bu da programin hantal calismasina sebep olur.

db.properties ile jdbc connection:

En kolayi bir properties dosyasina jdbc bilgilerini default verip, ordan okuyarak connection yapmak. Eger veritabani bilgileri degisikse, hic java kodlari degistirilmeden properties dosyasi degistirilerek calistirilabilir.

# db.properties file icerigi:
host=localhost
port=3306
dbname=myDB
username=root
password=12345

    // java class icinde
    Properties props = new Properties();
    try {
        props.load(new FileInputStream("db.properties"));
    } catch (IOException e) {
        System.out.println("db.properties dosyasi bulunamadi!");
        System.exit(-2);
    }
    // properties dosyasindan degerleri oku jdbc connection yap.
    String host = props.getProperty("host");
    // port, dbname, username, password ayni sekilde getProperty ile okunmali!
permanent link

cevaplandı: 19 Şub '13, 16:18

CemIkta's gravatar image

CemIkta ♦
19.9k29125190
cevap kabul oranı: 36%

değiştirildi: 20 Şub '13, 06:21

Hocam,az önce dediğiniz yolla denedim birde sonuç verdi.Çok teşekkür ederim yardımınız için.

(20 Şub '13, 03:10) Amadeus Amadeus's gravatar image

Hocam,kurulum dosyasını hazırladım,yüklenip çalışıyor fakat son bir pürüz kaldı o da şu : Mysql veritabanıyla bağlantımı kurarken Connection nesneme "dbc:mysql://localhost:3306/deneme", "root", "root" şeklinde yüklüyorum.Doğal olarak başka pcler de mysql kurulu olmayıp veya aynı localhost da bulunamıyabiliyor tabi orda benim veritanım da olmayacağından nasıl bağlantı kurabilirim ? Yani veritabanımı export edip sabit bir konum üzerinden çağırsam olur mu ? Olursa bunu nasıl yapabilirim.Farkındayım fazla soru sordum özür dilerim bunun için ama cevaplarsanız çok memnun kalırım.

(20 Şub '13, 06:00) Amadeus Amadeus's gravatar image

@Amadeus, bunu ayrı bir soru olarak sorman daha faydalı olacaktır.

(20 Şub '13, 06:14) Turgay Can Turgay%20Can's gravatar image

db.properties dosyasi ile yapabilirsin, cevaba ekleme yaptim.

(20 Şub '13, 06:14) CemIkta ♦ CemIkta's gravatar image

Merhabalar,

bu tur islemler icin build tool kullanmanizi tavsiye ederim.

Bunlardan bazilari:

  • Maven
  • gradle
  • ivy
  • ant

Selamlar

permanent link

cevaplandı: 20 Şub '13, 05:35

mahmut_can's gravatar image

mahmut_can ♦
2.9k62552
cevap kabul oranı: 67%

@mahmut_can Netbeans zaten ant ile build yapiyor ;)

(20 Şub '13, 06:26) CemIkta ♦ CemIkta's gravatar image
Cevabınız
toggle preview

Bu soruyu takip et

E-Posta üzerinden:

Üyelik girişi yaptıktan sonra abonelik işlemlerini yapabilirsiniz

RSS üzerinden:

Cevaplar

Cevaplar ve Yorumlar

Yazı Formatlama

  • *italic* ya da _italic_
  • **bold** ya da __bold__
  • link:[text](http://url.com/ "başlık")
  • resim?![alt text](/path/img.jpg "başlık")
  • liste: 1. Foo 2. Bar
  • temel HTML etiketleri de kullanılabilir

Bu sorunun etiketleri:

×66
×16

Soruldu: 19 Şub '13, 10:30

Görüntüleme: 1,481 kez

Son güncelleme: 20 Şub '13, 06:26

powered by BitNami OSQA